Luuk
Luuk Gesponsord 11 feb 2020

Kies maar: auto of kaas laten staan?

Wie autorijdt, belast het milieu. Daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar hoe groot is die CO2-voetafdruk van autorijders nu eigenlijk? En hoeveel impact heeft het als je de bolide een dagje laat staan?

Wie wil weten of hij al goed bezig is, of dat er nog ruimte is voor verbetering, kan dat nu met een heel geinige zelftest uitrekenen. Energiebedrijf ENGIE heeft met de gegevens van Milieu Centraal ‘Mijn Klimaatakkoord’ ontwikkeld. Op die manier kun je zien of je bovengemiddeld verbruikt, of juist veel bespaart. En je ziet precies wat je kunt doen om nog beter te scoren op het gebied van CO2-uitstoot. Wie bijvoorbeeld niet in staat is – of gewoon geen zin heeft – om de auto eens te laten staan, kan met de tool de alternatieven bekijken. Bijvoorbeeld minder vlees, vis of kaas gaan eten.

Besparen voor het milieu

Wie een dag in de week zijn auto laat staan bespaart ongeveer 180 kilogram CO2 per jaar. Dat geldt dan voor een benzineauto. Met een elektrische auto is de besparing minder, maar ben je natuurlijk sowieso al minder belastend bezig.
Eén dag per week geen vlees of vis en één dag geen kaas eten – wel iets makkelijker vol te houden natuurlijk – levert al meer dan de helft van de milieuwinst op die je bereikt met het een dag laten staan van je benzineauto.

De theorie dat het geen zin heeft wat je in je eentje doet voor het milieu, wordt genadeloos onderuitgehaald als je het persoonlijke klimaatakkoord invult. Je ziet onder meer wat het scheelt als je de verwarming iets lager zet, minder doucht of op 30 in plaats van 40 graden wast. Laat staan wat dat uitmaakt als íedereen dat doet!

Alternatieven

Natuurlijk pak je de grootste winst als je de auto laat staan, maar dat is ook gelijk de grootste opgave. Het is een hele geruststelling dat er alternatieven zijn. Een wasje per week minder draaien bijvoorbeeld. Wie wil dat nou niet?

persoonlijk klimaatakkoord

In samenwerking met ENGIE

Reageer op artikel:
Kies maar: auto of kaas laten staan?
Sluiten